Navodila NIJZ

V ponedeljek, 5. julija 2021, bodo v veljavo stopile nove sprostitve omejitvenih ukrepov na področju opravljanja gostinskih in trgovinskih storitev, obratovanja igralnic ter kongresne dejavnosti.

 

Pri opravljanju kongresne dejavnosti število oseb v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah s fiksnimi sedišči ni več omejeno do 75 % zasedenosti zmogljivosti sedišč, temveč se lahko zasedejo vsa razpoložljiva sedišča.

Pri opravljanju gostinske dejavnosti se odpravi pogoj razdalje najmanj 3 metre med robovi miz in obveznost nošenja zaščitne maske v notranjosti gostinskega obrata. 

V javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, pa ni več potrebno zagotavljati 10 m2 na posamezno stranko oziroma eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 10 m2. 

 

POGOJI ZA NASTANITVENE OBRATE

nastanitvenih obratih ter v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost ali gostinska dejavnost, so lahko samo potrošniki, ki izpolnjujejo pogoj PCT.

Pogoj PCT je še vedno potreben pri zaposlenih oziroma osebah, ki opravljajo ponujanje in prodajo blaga in storitev potrošnikom v dejavnostih (nastanitvene zmogljivosti, gostinska dejavnost, sejemska in kongresna dejavnost).

 

WELLNESS

Bazeni so lahko dostopni za vse goste, ki izpolnjujejo pogoj PCT, slednjega morajo izpolnjevati tudi zaposleni. Vseeno omejujejo zasedenost razpoložljivih kapacitet na 75 %.

 

TURISTIČNI BONI 2021

Vlada je sprejela predlog interventnega zakona, na podlagi katerega bomo tudi letos lahko koristili turistične bone.

Odrasli bodo prejeli vavčer v višini 100 evrov, mladoletne osebe pa v višini 50 evrov. Glede prenosljivosti velja enak način kot lani.

Hkrati so se spremenili tudi pogoji za unovčenje lanskih turističnih bonov na način, da jih državljani lahko unovčijo tudi pri sezonskih ponudnikih namestitev in pri tistih, ki so svoja vrata odprla v letošnjem letu.

Boni bodo veljavni do konca letošnjega leta, z možnostjo podaljšanja za pol leta, je povedal državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc.

Bon bo možno tokrat unovčiti pri različnih dejavnosti: v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi. Z boni bo tako med drugim moč plačati večerjo, vstopnico za koncert ali športni dogodek, karto za fitnes in podobno

Ponudniki bodo sami določili najnižjo vrednost unovčenja bona.

Kdaj točno bomo bone prejeli, še ni znano, vlada pa obljublja, da kmalu.

 

 
Vstop v Slovenijo

Za vstop v državo poleg negativnega testa PCR veljaven tudi test HAG za vse osebe, ki prihajajo iz držav, ki niso na rdečem seznamu.

Brez napotitve v karanteno na domu lahko v Slovenijo vstopi tudi oseba, ki predloži dokazilo o negativnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa.

Za prebolevnike in cepljene osebe ni sprememb in lahko vstopijo brez napotitve v karanteno.

Oseba, ki prihaja z območja, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če ob vstopu predloži dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu. Novo pri tem je, da mora oseba dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od pet dni. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na rdečem oziroma temno rdečem seznamu.

 
Spremembe na seznamu držav: v celoti zeleni Hrvaška in Nemčija, tudi Švica in Črna gora zeleni   (Več informacij: na tej povezavi)
 
 

Več informacij o novostih na tej povezavi.

Informacije za popotnike na tej povezavi.
 

 


 

Lokacija - Kontaktirajte nas

Zgornjesavska dolina (tudi Dolina ali Gornjesavska dolina), ena najlepših alpskih dolin, leži na skrajnem severozahodu Slovenije, tik ob tromeji z Avstrijo in Italijo. Tu še vedno živijo pravljice, katerih sledi najdete na vsakem koraku.

+386 (0)4 588 15 20

Osebne podatke hranimo in obdelujemo za namene ohranjevanja stika s strankami, informacijsko-tržnega obveščanja in pospeševanja prodaje.
Več o politiki varstva osebnih podatkov.